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<ニキズキッチン>は東京、大阪、神奈川、埼玉、千葉に住む外国人の家で習う料理教室です。温かい心のこもった世界各国のホスピタリティをご体験ください。
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サルディーニャ島のカラスミスパゲッティー (HIRA)

アリノさんの最後のクラスに行ってきました。私が大好きだった先生の一人がお辞めになってしまうのはとても寂しい事ですが、自分のお店を開かれるという事ですから心から応援したいなと思います。

さて、カラスミパスタはぺペロンチーノにカラスミをまぶすくらいかなと考えていましたが、今回はフレッシュトマトで作ったソースと上手に和えたものでした。




1本ふんだんに摩り下ろします。


 
トマトソースはニンニクをオリーブオイルでじっくりいためてから、フレッシュトマトにイタリアンパセリ、アンチョビを加えて炒め、白ワインを降ってしばらく煮ます。このアンチョビが良い仕事してますw

 


ソースの中に硬めに茹でたパスタを入れてカラスミをいれ、鍋を振る。 一気にソースが絡みます。

 
でも乾麺を使ったら時間が余るのかなと思っていたら、他の2品が結構手間のかかるものでした。


サルディーニャ島のポルペッティ


  
 
松の実とレーズン、イタリアンパセリなどを入れたミートボールを作ります。



 
ミートボールを揚げます。


 
それをトマト缶ベースのソースに入れます。バジルは繊細なハーブだから勿論洗わないし、後のほうでで入れるとの事でした。


 
 
こうやってアリノさんにお会いできる機会ももうないのかも・・・ちょっと寂しい



ミートボールを入れても最初はかき混ぜずに鍋を振っていたアリノさん。なぜか伺ったらミートボールは中がまだ生だから崩れないようにとの事でした。なるほど~。 この後コトコトソースが煮詰まるまで煮込みます。


  
そしてもう一品。ほうれん草とカッテージチーズのパイ
 
 
パートプリゼを作ります。そもそもパートプリゼはフランスのものだから、これはイタリアンでも現代のものだそうです。


 
パートプリゼに手作りのカッテージチーズとさっと茹でたほうれん草、パン粉、などをしっかりつめて、生地に蓋をして卵を塗ってオーブンへ。



 
焼き上がりはこんな感じ。こんな料理はギリシャ料理にも、フランス料理もあるから、なじみのある味でした。



ポルペッティもこんな感じで出来上がり。レーズンとか入っているのにもうお肉に溶け込んでいて全然違和感がありません。美味しぃ


 
カラスミのパスタが本当にクリーミーでコクがあって驚きました。入っているものは至ってシンプルなのですが。これがプロなんだなと感嘆しながら頂きました(欲を言えば出来上がった瞬間にささっと食べたかったですがw)。
そしてサラダも付け合せに作っていただいて、皆で楽しい晩餐でした♪ 

■カラスミのパスタのレシピ■
The caviar of Sardinia can be found inside one of the island’s favorite fish, the mullet. Although mullet is not the most prized of fishes for its flesh, in Sardinia it is a true king. The reason? It’s the eggs. Washed, dried and salted they turn into an authentic delicacy called bottarga, which has an intense flavor with a slightly bitter aftertaste, much like almonds. In today’s gourmet circles, bottarga is a culinary treasure practically worth its weight in gold.
♪………♪………♪………♪………♪………♪………♪………♪
<材料> Ingredienti (イングレディエンティ =材料) 7人分
700gr di pasta 'DE CECCO'spaghetti n 11 o 12(size)
100 gr of grated bottarga
50 gr of anchove fillet
6 medium size fresh tomato
Italian parslay
Half glass of white wine
Clove of garlic.

<作り方>
Bring to boil a pot with salty water,blanch the tomato for 10 second,cool down with some ice and peel them off and chop in small cube keep aside.

Take a pan and saute' the chopped garlic,add the anchove and with help of spatula melt them and cook for 2 minutes add the chopped parslay and white wine,leave to evaporate,add the fresh tomato and leave to cook for another 10 minutes.

Keep the boiling water and drop the spaghetti and cook for ten minutes,drain them and put in sauce and cook for 2 more minutes,finish with half of grated bottarga and olive oil.

Before to serve sprnkle with rest of bottarga.
color

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■塩チーズケーキ■
Ingredients for 7 person.

<材料> 7人分
pasta brise
70ml water
200 butter
flour 200.
for the fill:
spinach 2 bunch
2 gloves of garlic
250 gr of ricotta cheese
1 egg
salt
pepper
3 tablespoon parmesan.


<作り方>
First of all make the pasta brisee':just mix the ingredients and form a dough,keep in the fridge.
Boil the spinach and cool down.In a pan saute the spinach with olive oil and garlic until gold add the spinach e mix with ricotta,egg and parmiggiano.

Take the dough and roll out and put in a tart container and fill up with ricotta mix and cover with the rest of dough.and brush on top with egg yolk.
Put in oven at 180 degree for 40 minutes



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