釜山グルメ その1


2016年。4年ぶりに訪れる韓国。飛行機は成田発着のエア釜山を使いました。 

今回はチケット往復2万円。

安い時は片道7千円で買えることもあるので要チェック。

毎日13:55に成田を出て16:15に釜山に到着する便です。

帰りは11:00に釜山を出て成田に13:00に到着します。



エア釜山はLCCながらもサービスが良く座席も広く、機内食がつきます。

ふつうの国際線と比べても遜色があまり感じられません。

行きは「海鮮チャーハン(かいせんちゃーはん)」

韓国語で해물볶음밥(ヘムルポックムパプ)


帰りは「野菜のピピンバ」でした。






ところで韓国旅行で一番不安なのが言葉です。

できれば人に聞かないで自分で調べて行動したいという時に

便利なのがこのアプリ。

スマートフォンのアプリで「和韓辞典」というのが出ていて

タッチパネル方式で、スマートフォンのディスプレイに指でハングルを書くと

自動的に「テキスト文字」に変えてくれます。

これなんて書いてあるんだろう?

という時に変換された「テキスト文字」を翻訳サイトにコピペすれば、

だいたい何が書かれているかわかります。

https://www.appannie.com/apps/ios/app/654856548/



今回は海雲台にある知り合いのマンションのゲストルームが空いていたのでそこに宿泊をしました。

海の見えるお部屋で1泊何名泊まっても1部屋5000円です。






Airbnb でもいいお部屋がたくさん出ています。

上手に利用すれば飛行機代と宿代で2泊3日で2万円ちょいで快適な旅ができるのです。


初日の夕飯はミンジョンさんおすすめの「鯛のお寿司」のお店へ。

え?韓国でお寿司? 日本から伝わったお寿司が韓国風に変化をとげて

これがまた美味しいのです。

お店の名前は「금호 유비끼(クムホ ユビキ)」

금호「クムホ」は人の名前で

유비끼は「湯引き」という日本から伝わった調理法です。

食べ方ですが10円玉サイズの可愛らしい毬の形をした酢飯がついていて

湯引きをして身がキュッっとしまった鯛のお刺身を上に乗せて、さらに白菜の古漬とワサビをのせていただきます。

漬物の酸味がほのかにあり、ピリリと辛く鯛の生臭さが消えて旨味が堪能できます。

鯛のお頭の塩焼きもつきます。

http://ubikki.fordining.kr/?doc=sub_01








注文の仕方はメニュー表の「참돔유비끼 중(鯛湯引き 中サイズ) 80000ウォン」を頼むと

(中サイズでだいたい3人前です。)

下の写真のおかずや上の鯛のお刺身が一式セットで全部でてきます。

追加注文をしなくて済むほど、たくさんのお料理がでてきます。










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お店データー


Tel. 051-781-7812 Fax 051-781-7813
(주)파아란 사업자 등록번호: 605-88-00249
부산광역시 해운대구 마린시티3로 23(우동,벽산e오렌지프라자) 201호~203호


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クロアチアとスロヴェニアのクッキングツアー続き

Day 2




Today we’ll take breakfast at the hotel before heading out to Buzet region. Morning »TRUFFLE EXPERIENCE« TRUFFLE FARM. You will have the opportunity to meet with the hunters and their dogs, hear about tradition of seeking truffles in Istria and the general history of truffles and even try short hunting with dogs in the nearby forest.

Welcome schnapps aperitif followed by a tasting of truffle products. You will have a chance to participate in preparation famous scrambled eggs with truffles, a real delicacy. The food will be accompanied by local wines from their cellar. Enjoy sightseeing tour of Motovun before lunch in one of the local restaurants of your choice. Enjoy time at leisure in old town before returning to hotel. For this evening we have planned culinary class in authentic ambient of central Istria. You’ll learn how to prepare Istrian specialty – Istrian pasta. The overnight stay will be at the hotel.



Day 3




After breakfast we are heading to another culinary experience. We will visit an olive oil farm in South of Istria. Guided visit of the olive trees plantation and guided olive oil tasting. We haven’t forgotten about famous National Park Brijuni. Free time for lunch. In the late afternoon we will visit cheese factory. Overnight will be at the hotel.



Day 4



vinogradi1 vino

After breakfast it’s off to the Laguna vineyards where, conditions permitting, you’ll take part in the harvest combined with picnic. In Istria the wine growers have a double blessing: a diversity of soils and positions appropriate to various varieties, indigenous and international; perfect climatic conditions on geographic positions where Alpine and Mediterranean climates meet. The vineyards of Vina Laguna on the various Istrian terroirs have been selected and cultivated precisely with the intention of emphasising these boons. Later we will continue our tour toward Slovenia, but we will make importance stop at famous winery in Buje region. Our next stop will be Fonda farm situated in the bay of Piran, Slovenia (optional). There we will take the boat and go to see feeding of the sea bass and to see mussels. Here we will also have snack. Overnight at the hotel.



Day 5







After the breakfast in the hotel, we’ll depart towards picturesque Bled Lake with private coach and English speaking guide. There we will take traditional boat ride to Bled island, where we will visit St. Maria church and Clock tower. After the tour you will enjoy in demonstration of “potica” preparation and sampling of various types of “potica”. After demonstration we will entrance to Bled castle, where in the castle restaurant lunch will be held (3 course meal, with Bled signature dessert). At the afternoon we’ll depart towards Ljubljana, capital of Slovenia where you will have a walking tour. Overnight at the hotel in Strunjan.



Day 6





In the morning, after breakfast, accompanied by guide, we will visit beautiful region Kras, where we will make a stop in local “Gostilna” to try Krast dried ham sampling, and to visit drying factory. Here is also possible to organise lunch with typical Karst dishes (lunch is optional). After lunch wine adventure is waiting for you – we will make few stops in different wineries (optional). A last day in hotel is an opportunity for you to relax and charge yourself with a positive energy for journey home; enjoy yourself at your hotel which has in and outdoor swimming pools with heated seawater, saunas, a fitness room, a health and physiotherapy centre and the Salia Spa Centre. Overnight at the hotel.



Day 7

After the breakfast check out from the hotel and departure to Zagreb Airport.



■日付けと旅行会社と申込先と価格

●旅費:1550ユーロ(飛行機代別 飛行機は各自で御予約 現地集合)

How many people?
Minimum 10, maximum 15. We want to make it comfy!
Program lasts 6 days (September 18-24)
●日程
ARRIVAL: September 18th (noon)
DEPARTURE: September 24th (afternoon)

●旅行会社
http://www.turorama.com


tourorama taste of balkans
●連絡先と申込先
For detailed information, mail me!
jelenajeremic(at)yahoo.com

ニキズキッチン 棚瀬尚子より御挨拶

ニキズキッチンを主宰しています棚瀬尚子です。はじめまして


「笑う門には福きたる」

心の指針にしている大好きな言葉です。


楽しいことを考え行動をすると 心にゆとりができて、周りにも優しくなれ、体も健康になり、

ごはんも美味しく食べれるという。

まさに一石四鳥。



幸せそうに美味しそうにご飯を食べている姿を見ると 迎え入れる外国のご家庭でも

パワーがわいてくるようです。




いつもニキズキッチンをご愛顧いただきありがとうございます。

昔からご参加していただいている皆様には「ニキさん」と呼ばれています。



今月発売の食の専門誌である2016年6月号「料理通信」2016年6月号98ページの

特集「食の世界の美しき仕事人たち」に掲載していただきました。

http://r-tsushin.com/magazine/



おかげさまでニキズキッチン(在日外国人の料理教室)は今年で設立16年になります。

それは日本に来た、日本に住んでいる外国人の方の日本の生活になじむきっかけとなり

家庭料理をとおして異文化交流の場をつくると同時に ご参加の皆様にとっては、

中々体験のできない外国人の生の生活を垣間見ることのできる

楽しい経験の場でもあります。

少しでも多くの人々に幸せな気持ちを届けられますように

これからもどうぞよろしくおねがいいたします。


ニキズキッチン 

プロフィール

nikikitchen

Author:nikikitchen
<ニキズキッチン>は東京、大阪、神奈川、埼玉、千葉に住む外国人の家で習う料理教室です。温かい心のこもった世界各国のホスピタリティをご体験ください。
ライター:ニキ

http://www.nikikitchen.com/


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